Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке: https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/429
Назив: Physicochemical properties and mineral content of honey samples from Vojvodina (Republic of Serbia)
Аутори: Sakač, Marija
Jovanov P.
Marić, Andrea 
Pezo L.
Kevrešan Ž.
Novaković A.
Nedeljković N.
Датум издавања: 15-мар-2019
Часопис: Food Chemistry
Сажетак: © 2018 Elsevier Ltd Forty-five honey samples of three honey types – two monofloral (acacia and sunflower) and one polyfloral (meadow) were collected from the Autonomous Province of Vojvodina (Republic of Serbia) and analysed for their physicochemical parameters (moisture, acidity, pH, ash, electrical conductivity, glucose, fructose, hydroxymethylfurfural (HMF), CIE L∗a∗b∗ colour and mineral content). All tested physicochemical parameters were in agreement with the EU regulation except for moisture (4 samples) and HMF content (1 sample). Principal component analysis (PCA) was used for assessing the effects of three honey types on all investigated physicochemical parameters. According to PCA, acacia honey samples can be clearly isolated and form a cluster, while, regarding other honey types, PCA can offer the possibility to distinguish sunflower and meadow honey samples regarding examined physicochemical parameters and mineral content.
URI: https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/429
ISSN: 3088146
DOI: 10.1016/j.foodchem.2018.09.149
Налази се у колекцијама:FTN Publikacije/Publications

Приказати целокупан запис ставки

SCOPUSTM   
Навођења

66
проверено 10.05.2024.

Преглед/и станица

27
Протекла недеља
3
Протекли месец
0
проверено 10.05.2024.

Google ScholarTM

Проверите

Алт метрика


Ставке на DSpace-у су заштићене ауторским правима, са свим правима задржаним, осим ако није другачије назначено.