Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке:
https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/7763
Назив: | Composition and antimicrobial: Activity of some essential oils from Serbia | Аутори: | Šarić, Ljubiša Čabarkapa, Ivana Šarić, Bojana Plavšić, Dragana Lević J. Pavković, Bogdan Kokić, Bojana |
Датум издавања: | 1-јан-2014 | Часопис: | Agro Food Industry Hi-Tech | Сажетак: | The aim of this work was to determine chemical composition and antimicrobial properties of essential oils of Rosmarinus officinalis L., Salvia officinalis L, Lavandula angustifolia L. and Mentha piperita L. originated from Serbia. The main components of rosemary essential oil were camphor (17.66 %), 1,8 cineole (16.11 %), verbenone (13.84 %), α-pinene (12.45 %) and borneol (9.22 %). Sage essential oil contained 28.64 % of camphor 21.90 % of 1,8 cineole and 19.92 % of α-thujone (16.92 %). Camphor (17.14 %), 1,8 cineole (12.74 %) and linalyl acetate (9.62 %) were the most abundant compounds of lavander essential oil. Concentrations of menthol and menthone as the main compounds of mint essential oil were 38.82 % and 26.12 %, respectively. All essential oils showed antimicrobial activity against all tested bacteria in the MIC range of 0.16-5.00 mg/ml and MBC range of 0.63-5.00 mg/ml. | URI: | https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/7763 | ISSN: | 17226996 |
Налази се у колекцијама: | FINS Publikacije/Publications |
Приказати целокупан запис ставки
SCOPUSTM
Навођења
1
проверено 22.02.2020.
Преглед/и станица
33
Протекла недеља
10
10
Протекли месец
4
4
проверено 10.05.2024.
Google ScholarTM
Проверите
Ставке на DSpace-у су заштићене ауторским правима, са свим правима задржаним, осим ако није другачије назначено.