Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке: https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/836
Назив: Polyphenolic composition, antioxidant and antiproliferative effects of wild and cultivated blackberries (Rubus fruticosus L.) pomace
Аутори: Jazić M.
Kukrić Z.
Vulić, Jelena 
Četojević-Simin D.
Датум издавања: 1-јан-2019
Часопис: International Journal of Food Science and Technology
Сажетак: © 2018 Institute of Food Science and Technology The content of total polyphenolics, antioxidative capacity and antiproliferative activity were tested in wild and cultivated blackberry pomace. Wild blackberry pomace extract Tw2 showed the highest following contents: total polyphenolics (50.16 mg GAE g−1 dw), flavonoids (7.73 mg Qc g−1 dw), flavonols (6.63 mg Qc g−1 dw) and total monomeric anthocyanins (13.40 mg Cy g−1). Tw2 extract significantly inhibited free radicals: IC50DPPH = 127.76 μg mL−1, IC50ABTS = 26.53 μg mL−1 and IC50˙OH = 168.62 μg mL−1, and the growth of breast adenocarcinoma IC50MCF7 = 306.68 μg mL−1 and cervix epitheloid carcinoma cell lines IC50HeLa = 315.49 μg mL−1. Wild blackberry varieties had higher extraction yields, higher total polyphenolic contents and possessed stronger biological effects compared to cultivated blackberries (P < 0.05). All blackberry extracts showed high biological potential that could be attributed to high total polyphenols and flavonoids content and could be utilised as value-added functional food.
URI: https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/836
ISSN: 09505423
DOI: 10.1111/ijfs.13923
Налази се у колекцијама:TF Publikacije/Publications

Приказати целокупан запис ставки

SCOPUSTM   
Навођења

29
проверено 10.05.2024.

Преглед/и станица

23
Протекла недеља
8
Протекли месец
0
проверено 10.05.2024.

Google ScholarTM

Проверите

Алт метрика


Ставке на DSpace-у су заштићене ауторским правима, са свим правима задржаним, осим ако није другачије назначено.