Please use this identifier to cite or link to this item:
https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/30854
Title: | Prediction of trodimensional structure and characterisation of active sites of selected beta-galaktosidases Predviđanje trodimenzionalne strukture i karakterizacija aktivnog mesta odabranih beta-galatkozidaza |
Authors: | Vukić Vladimir | Keywords: | Prediction of trodimensional structure and characterisation of active sites of selected beta-galaktosidases;Beta-galaktozidaza, predviđanje strukture, molekularni doking, probiotici, tehnologija mleka | Issue Date: | 25-Aug-2015 | Publisher: | Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu University of Novi Sad, Faculty of Sciences at Novi Sad |
Abstract: | <p>Proteini imaju osnovnu ulogu u životnim procesima, usled čega je isptivanje raznovrsnosti njihove strukture jedna od ključnih potreba modernih bioloških istraživanja. Cilj ove doktorske disertacije je predviđanje trodimenzionalne strukture beta-galaktozidaza odabranih bakterijskih sojeva (<em>Streptococcus thermophillus, Lactobacillus acidophilus</em>, i <em>Bifidobacterium animalis</em> ssp. <em>lactis</em>) kao i karakterizacija njihovih aktivnih mesta i određivanje aktivnih rezdua. Takođe, cilj disertacije obuhvata i ispitivanje beta-galaktozidaze <em> Bacteroides thetaiotaomicron</em>-a, kao i ispitivanje aktivnosti beta-galaktozidaze Kluyveromyces lactis-a. Na osnovu sličnosti <br />analizirane sekvence se mogu podeliti u dva klastera. Članovi klastera 1 pripadaju GH-2 subfamiliji, dok članovi klastera 2 pripadaju GH-42 subfamiliji. Na osnovu klaster analize i poravnanja sekvenci predložene su katalitički aktivne rezidue beta-galaktozidaza ispitivanih sojeva: GLU458/GLU546 kod <em>S. thermophillus</em>-a, GLU148/GLU307 kod <em> L. Acidophilus-</em>a i GLU164/GLU324 kod<em> B. animalis</em> ssp.<em> lactis</em>-a. Konstruisani su homologi modeli beta-galaktozidaza<em> S. thermophilus, L. acidophilus, B. animalis</em> ssp. <em> lactis</em>. Iz rezultata simulacije molekularnog dokinga svih beta-galaktozidaza uočljivo je da se supstrat veže za aktivno mesto koje se nalazi u regionu visoke elektronegativnosti. Simulacije dokinga su potvrdile aktivna mesta predložena poravnanjem sekvenci i otkrile rezidue koje učestvuju u vezivanju laktoze i galaktoze kao supstrata. Obzirom da je objavljena samo jedna kristalna struktura beta-galaktozidaze sa laktozom u aktivnom mestu, analiza molekularnog dokinga laktoze kao supstrata je sprovedena i sa beta-alaktozidazama koje imaju određenu trodimenzionalnu strukturu. Na osnovu slučnosti sekvenci može se zaključiti da je nukleofilna rezidua beta-galaktozidaze <em>B. thetaiotaomicron</em>-a GLU259. Analizom konzervativnih regiona, kao i doking simulacije, može se zaključiti da ulogu proton donora ima rezidua GLU182. Hemijski sastav mleka za ispitivanje aktivnosti beta-galaktozidaze <em>Kluyveromyces lactis-</em>a je u skladu sa pravilnikom o kvalitetu proizvoda od mleka i starter kultura koji izdaje Ministarstvo <br />poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. Celokupna laktoza se razgradila u permeatu na temperaturi od 40°C i pri koncentraciji enzima od 0,1% nakon 60 minuta od trenutka dodatka enzima. Maksimalna brzina postiže se toku prvih 10 minuta. Iz dobijenih rezultata može se zaključiti da beta-galaktozidaza <br /><em>K. lactis</em>-a ima visoku efikasnost prilikom razgradnje laktoze što je čini pogodnom za <br />komercijalnu upotrebu u industriji mleka. U ovoj disertaciji predstavljen je protokol za <br />modelovanje komercijalno važnih beta-galaktozidaza i analiziranje njihovih interakcija sa laktozom kao supstratom. Dobijeni rezultati treba da pruže okvir za molekularna istraživanja vezivanja i razgradnje laktoze, kao i za buduće <br />dizajniranje komercijalno interesantnih beta-galaktzidaza. </p> <p>Proteins have an essential role in all life processes. Therefore, investigation of their <br />structure diversity is one of the key focuses of modern biological researches. The aim of this PhD thesis is prediction of three-dimensional structure of beta-galactosidases of selected bacterial strains (<em>Streptococcus thermophillus, Lactobacillus acidophilus </em>and <em>Bifidobacterium animalis</em> ssp. <em>lactis</em>), as well as characterization of their active sites and active residues. Furthermore, this thesis include investigation <em>Bacteroides thetaiotaomicron</em> and <em>Kluyveromyces lactis</em> beta-galactosidases. Based on sequence similarity analyzed sequences can be clustered in two clusters. Members of cluster <br />1 belong to GH-2 subfamily, while members of cluster 2 belong to GH-42 subfamily. Cluster analysis and sequence alignment revealed potential active residues: GLU458/GLU546 - S. thermophillus, GLU148/GLU307 - L. Acidophilus and GLU164/GLU324 - B. animalis ssp. lactis. Homologous models of beta-galactosidases from <em>S. thermophilus, L. acidophilus, B. animalis </em> ssp. <em>lactis</em> are <br />constructed as a result of this PhD thesis. Molecular docking simulations of all beta-galactosidases revealed that substrate binds in region with high electronegativity. Furthermore, docking simulations confirmed active sites suggested by sequence alignment. As only one crystal structure with lactose in its active site has been published, docking simulations with lactose as a ligand were also performed with <br />experimentally determined beta-galactosidases structures. Also, lactose and alactose binding residues are predicted. Based on sequence similarity GLU259 can be recognized as nucleophile of <em> B. thetaiotaomicron </em> beta-galactosidase. By analysis of conserved regions and docking simulation, GLU182 is predicted as a proton donor residue. Chemical composition of milk used for Kluyveromyces lactis beta-galactosidase research had appropriate quality according to directions of Ministry of <br />agriculture and environmental protection of Republic of Serbia. Total lactose content was degraded in permeate after 60 min using enzyme concentration of 0,1% at 40°C. Maximal degradation was reached in the first 10 min. Based on the results, it can be concluded that <em>Kluyveromyces lactis</em> beta-galactosidase has high efficiency for lactose degradation, which makes it commercially interesting for milk industry. Protocol for modeling of commercially important beta-galactosidases and their <br />interactions with lactose is developed as a result of this PhD thesis. Obtained results should provide the frame for molecular investigation of lactose binding and degradation, as well as for designing of commercially suitable beta-galactozidases. </p> |
URI: | https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/30854 |
Appears in Collections: | PMF Teze/Theses |
Show full item record
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.