Please use this identifier to cite or link to this item:
https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/30844
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Blešić Ivana | - |
dc.contributor.author | Ивков Милан | - |
dc.contributor.other | Popov-Raljić Jovanka | - |
dc.contributor.other | Blešić Ivana | - |
dc.contributor.other | Hadžić Olga | - |
dc.contributor.other | Janićević Sava | - |
dc.contributor.other | Stefanović Vidoje | - |
dc.date.accessioned | 2020-12-14T19:01:31Z | - |
dc.date.available | 2020-12-14T19:01:31Z | - |
dc.date.issued | 2015-07-23 | - |
dc.identifier.uri | https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/30844 | - |
dc.description.abstract | <p>Свакако да је квалитет један од пресудних<br />диференцирајућих фактора, те се зато све већа пажња<br />придаје његовом управљању. Квалитет представља<br />кључни елемент вредности услуге на основу које се<br />предузећа позиционирају на тржишту, обезбеђују веће<br />тржишно учешће, веће приходе и доприносе задовољству<br />особља и потрошача. Суштина оријентације ка квалитету<br />ресторатерског производа или услуге, има смисла једино<br />ако се уваже сви аспекти квалитета, односно уколико се<br />активности базирају на систему управљања тоталним<br />квалитетом. Највећа одговорност за управљање<br />квалитетом свакако је на руководству угоститељског<br />објекта. У раду су приказани најчешће коришћени модели<br />за истраживање задовољства потрошача и квалитета<br />услуге, а на појединим се базира и спроведено<br />истраживање, те су они шире објашњени. Такође,<br />приказана су истраживања која су за основ имала моделе<br />SERVQUAL или DINESERV.</p><p>Предмет изучавања докторске дисертације јесте<br />квалитет услуга у ресторатерству, управљање квалитетом<br />ресторатерског производа и задовољство потрошача, <br />односно корисника ресторатерских услуга. Реч је о вези<br />квалитета услуге и задовољства потрошача која настаје на<br />основу активности руководства ресторана. Зато је<br />предметом овог истраживања обухваћено испитивање<br />свих учесника (менаџери, особље и гости ресторана) који<br />утичу на квалитет, односно перцепцију квалитета услуге.</p><p>Циљ овог рада је да се утврди постојање и<br />интензитет јазова који се јављају у пословању<br />угоститељских објеката. Идентификација пет јазова и<br />увид у елементе на основу којих се јазови појављују,<br />основ је квалитетне анализе пословања и усмеравања<br />активности ка унапређењу квалитета услуге у<br />ресторатерству.</p> | sr |
dc.description.abstract | <p>Svakako da je kvalitet jedan od presudnih<br />diferencirajućih faktora, te se zato sve veća pažnja<br />pridaje njegovom upravljanju. Kvalitet predstavlja<br />ključni element vrednosti usluge na osnovu koje se<br />preduzeća pozicioniraju na tržištu, obezbeđuju veće<br />tržišno učešće, veće prihode i doprinose zadovoljstvu<br />osoblja i potrošača. Suština orijentacije ka kvalitetu<br />restoraterskog proizvoda ili usluge, ima smisla jedino<br />ako se uvaže svi aspekti kvaliteta, odnosno ukoliko se<br />aktivnosti baziraju na sistemu upravljanja totalnim<br />kvalitetom. Najveća odgovornost za upravljanje<br />kvalitetom svakako je na rukovodstvu ugostiteljskog<br />objekta. U radu su prikazani najčešće korišćeni modeli<br />za istraživanje zadovoljstva potrošača i kvaliteta<br />usluge, a na pojedinim se bazira i sprovedeno<br />istraživanje, te su oni šire objašnjeni. Takođe,<br />prikazana su istraživanja koja su za osnov imala modele<br />SERVQUAL ili DINESERV.</p><p>Predmet izučavanja doktorske disertacije jeste<br />kvalitet usluga u restoraterstvu, upravljanje kvalitetom<br />restoraterskog proizvoda i zadovoljstvo potrošača, <br />odnosno korisnika restoraterskih usluga. Reč je o vezi<br />kvaliteta usluge i zadovoljstva potrošača koja nastaje na<br />osnovu aktivnosti rukovodstva restorana. Zato je<br />predmetom ovog istraživanja obuhvaćeno ispitivanje<br />svih učesnika (menadžeri, osoblje i gosti restorana) koji<br />utiču na kvalitet, odnosno percepciju kvaliteta usluge.</p><p>Cilj ovog rada je da se utvrdi postojanje i<br />intenzitet jazova koji se javljaju u poslovanju<br />ugostiteljskih objekata. Identifikacija pet jazova i<br />uvid u elemente na osnovu kojih se jazovi pojavljuju,<br />osnov je kvalitetne analize poslovanja i usmeravanja<br />aktivnosti ka unapređenju kvaliteta usluge u<br />restoraterstvu.</p> | sr |
dc.description.abstract | <p>Quality is one of the key differentiating<br />factors, and therefore, more attention is given to<br />its management. It is a key element of the service<br />value that company uses to position itself in the<br />market, providing greater market share, higher<br />revenues and contribute to the satisfaction of staff<br />and customers. The orientation towards quality of<br />restaurant product or service makes sense only if<br />are taken into consideration all aspects of quality,<br />and if the activities are based on a system of total<br />quality management. The greatest responsibility<br />for quality control is certainly on the management<br />team of a restaurant. This paper presents the most<br />commonly used models for the study of consumer<br />satisfaction and service quality. Some models are<br />the base of conducted research, and they are<br />explained in more detail. Also, the thesis presents<br />studies based on SERVQUAL or DINESERV<br />model.</p><p>Subject of this dissertation is service<br />quality in restaurant industry, quality management<br />and customer satisfaction. It is about the<br />relationship of service quality and customer<br />satisfaction that arises from management<br />activities. For that reason, this study included the<br />examination of all participants (managers, staff <br />and restaurant guests) that affect the quality and<br />perception of service quality.</p><p>The aim of this study was to determine the<br />existence and intensity of the gaps that occur in<br />the restaurant business. Identification of five gaps<br />and insight into the elements that initiate the gap<br />appearance, is the basis of a thorough analysis of<br />business activities towards improvement of the<br />quality of services in restaurant industry.</p> | en |
dc.language.iso | sr (cyrillic script) | - |
dc.publisher | Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu | sr |
dc.publisher | University of Novi Sad, Faculty of Sciences at Novi Sad | en |
dc.source | CRIS UNS | - |
dc.source.uri | http://cris.uns.ac.rs | - |
dc.subject | Мanagement, service quality, restaurant industry, customers‟ expectations and satisfaction | en |
dc.subject | Менаџмент, квалитет услуге, ресторатерство, очекивање и задовољство потрошача | sr |
dc.subject | Menadžment, kvalitet usluge, restoraterstvo, očekivanje i zadovoljstvo potrošača | sr |
dc.title | Models for quality management in the restaurant industry. | en |
dc.title | Модели управљања квалитетом ресторатерских услуга | sr |
dc.title | Modeli upravljanja kvalitetom restoraterskih usluga | sr |
dc.type | Thesis | en |
dc.identifier.url | https://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacija144222143534469.pdf?controlNumber=(BISIS)94890&fileName=144222143534469.pdf&id=4304&source=BEOPEN&language=en | en |
dc.identifier.url | https://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=94890&source=BEOPEN&language=en | en |
dc.identifier.externalcrisreference | (BISIS)94890 | - |
dc.source.institution | Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu | sr |
item.grantfulltext | none | - |
item.fulltext | No Fulltext | - |
Appears in Collections: | PMF Teze/Theses |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.