Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке: https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/15025
Назив: Presence of listeria species in fresh meats from retail markets in Serbia
Аутори: Dimić, Gordana 
Kocić-Tanackov, Sunčica 
Jovanov, Olivera
Cvetković, Dragoljub 
Markov, Siniša 
Ranitović (Velićanski), Aleksandra 
Датум издавања: 2010
Издавач: Novi Sad: University of Novi Sad, Faculty of Technology, Novi Sad
Часопис: Acta Periodica Technologica
Сажетак: Listeria spp. are Gram positive, short, non-sporing rods, microaerophilic. Of the six species currently recognized, Listeria monocytogenes is the most important as it causes a range of infections in humans and animals. The organism can be found in a wide variety of habitats including the soil, food processing environments and raw foods. The ability of the organism to grow at refrigeration temperatures is of major importance in food production. This study examines the presence of Listeria species in fresh meat. 29 samples (chicken, pork and beef) meat. This bacteria was found in 82.7% of analyzed samples; 7 L. innocua, 8 L. monocytogenes and 9 L. welshimeri (of all isolates). L. innocua prevailed in pork meat (40%), L. monocytogenes in chicken and pork meat (30%), and L. welshimeri in beef meat (44.4%).
URI: https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/15025
ISSN: 14507188
DOI: 10.2298/APT1041001D
Налази се у колекцијама:TF Publikacije/Publications

Приказати целокупан запис ставки

SCOPUSTM   
Навођења

7
проверено 03.05.2024.

Преглед/и станица

33
Протекла недеља
17
Протекли месец
1
проверено 10.05.2024.

Google ScholarTM

Проверите

Алт метрика


Ставке на DSpace-у су заштићене ауторским правима, са свим правима задржаним, осим ако није другачије назначено.