Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке:
https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/1241
Назив: | Kinetics of lactose fermentation in milk with kombucha starter | Аутори: | Kanurić (Duraković), Katarina Milanović, Spasenija Ikonić (Prodanić), Bojana Lončar, Eva Iličić (Panić), Mirela Vukić, Vladimir Vukić (Hrnjez), Dajana |
Датум издавања: | окт-2018 | Издавач: | Elsevier | Часопис: | Journal of Food and Drug Analysis | Сажетак: | © 2018 The aim of this research was to investigate the effect of new, non-conventional starter culture on the kinetics of the lactose transformation during milk fermentation by kombucha, at pH 5.8; 5.4; 5.1; 4.8; and 4.6, at two different temperatures 37 °C and 42 °C. Milk fermentation at 42 °C lasted significantly shorter (about 5 h, 30 min) compared to the fermentation at 37 °C. Changes of lactose concentration at the both temperatures are consisting of two retaining stages and very steep decline in–between. The analysis of the rate curves showed that the reaction rate passes through the maximum after 9 h, 30 min at 37 °C and after 4 h at 42 °C. The sigmoidal saturation curve indicates a complex kinetics of lactose fermentation by kombucha starter. | URI: | https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/1241 | ISSN: | 10219498 | DOI: | 10.1016/j.jfda.2018.02.002 |
Налази се у колекцијама: | TF Publikacije/Publications |
Приказати целокупан запис ставки
SCOPUSTM
Навођења
25
проверено 10.05.2024.
Преглед/и станица
27
Протекла недеља
6
6
Протекли месец
0
0
проверено 10.05.2024.
Google ScholarTM
Проверите
Алт метрика
Ставке на DSpace-у су заштићене ауторским правима, са свим правима задржаним, осим ако није другачије назначено.