Молимо вас користите овај идентификатор за цитирање или овај линк до ове ставке: https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/11413
Назив: Essential fatty acids, nutritive value and oxidative stability of cold pressed hempseed ( Cannabis sativa L.) oil from different varieties
Аутори: Dimić, Etelka
Romanić, Ranko 
Vujasinović, Vesna
Датум издавања: 1-јун-2009
Издавач: Akadémiai Kiadó
Часопис: Acta Alimentaria
Сажетак: The fatty acid composition, nutritive value and oxidative stability of cold pressed oils, obtained from seven different hemp cultivars, were investigated. The results show that the content of gamma-linolenic acid in the oil depends on the cultivar, ranging from 0.80 to 2.46%. The ratio between essential omega-6 and omega-3 fatty acids in the oil was 3.5:1 to 4.2:1, satisfying the demands of modern healthy nutrition regarding lipids. Due to high content of polyunsaturated fatty acids, the oxidative stability of cold pressed hemp oil is poor. The induction period at 100 °C, determined by accelerated oxidative method - Rancimat test, was 6.4 to 7.6 h. © 2009 Akadémiai Kiadó, Budapest.
URI: https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/11413
ISSN: 01393006; 15882535
DOI: 10.1556/AAlim.2008.0035
Налази се у колекцијама:TF Publikacije/Publications

Приказати целокупан запис ставки

SCOPUSTM   
Навођења

32
проверено 10.05.2024.

Преглед/и станица

33
Протекла недеља
16
Протекли месец
0
проверено 10.05.2024.

Google ScholarTM

Проверите

Алт метрика


Ставке на DSpace-у су заштићене ауторским правима, са свим правима задржаним, осим ако није другачије назначено.