Please use this identifier to cite or link to this item:
https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/32778
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Dokić, Petar | en_US |
dc.contributor.author | Sovilj, Verica | en_US |
dc.contributor.author | Dokić, Ljubica | en_US |
dc.date.accessioned | 2024-11-28T10:45:01Z | - |
dc.date.available | 2024-11-28T10:45:01Z | - |
dc.date.issued | 2003 | - |
dc.identifier.issn | 0351-9503 | en_US |
dc.identifier.uri | https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/32778 | - |
dc.description.abstract | Hidrokoloidi, po svom hemjiskom sastavu polisaharidi, velikih molekulskih masa našli su primenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji je r u značajnoj meri određuju fenomenološke i strukturacione osobine emulzija. Zbog toga ispitivane su osobine emulzija sa raznim hidrokoloidima. Rastvori emulgatora i regulatora viskoziteta na bazi različitih hidrokolida korišćeni su u ovom radu kao kontinualna faza u pripremi emulzije suncokretovog ulja u vodi. Ispitivane su disperzione karakteristike (raspodela veličina učestanosti i srednji prečnik emulgovanih kapi) i unutrašnja struktura emulzija stabilizovanih odabranim emulgatorima (komercijalnog naziva: Tween 80, Danisco, Treconex 12 i Palsgaard 5210) i njihovim smešama. Takođe, ispitivani su reološko ponašanje rastvora hidrokoloida i emulzija. Utvrđen je tip proticanja i pojedine reološke karakteristike. Praćene su promene disperzionih i reoloških veličina u procesu emulgovanja. | en_US |
dc.language.iso | sr | en_US |
dc.publisher | Novi Sad: Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet | en_US |
dc.publisher | Novi Sad: Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo | en_US |
dc.publisher | Novi Sad: DOO "Industrijsko bilje" | en_US |
dc.relation.ispartof | Uljarstvo, časopis za industriju biljnih ulja, masti i proteina / Journal of edible oil industry | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/us/ | * |
dc.subject | emulzije | en_US |
dc.subject | hidrokoloidi | en_US |
dc.subject | makromolekulami emulgatori | en_US |
dc.subject | regulatori viskoziteta | en_US |
dc.title | Disperzione i reoloske osobine emulzija sa hidrokoloidima | en_US |
dc.title.alternative | Dispersion and rheological properties of emulsions with hydrocolloids | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.description.version | Published | en_US |
dc.relation.lastpage | 12 | en_US |
dc.relation.firstpage | 5 | en_US |
dc.relation.issue | 3-4 | en_US |
dc.relation.volume | 34 | en_US |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
crisitem.author.dept | Tehnološki fakultet, Katedra za inženjerstvo ugljenohidratne hrane | - |
crisitem.author.orcid | 0000-0002-5120-5618 | - |
crisitem.author.parentorg | Tehnološki fakultet | - |
Appears in Collections: | TF Publikacije/Publications |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Disperzione i reoloske osobine emulzija sa hidrokoloidima.pdf | 198.27 kB | Adobe PDF | View/Open |
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License