Please use this identifier to cite or link to this item: https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/32778
Title: Disperzione i reoloske osobine emulzija sa hidrokoloidima
Other Titles: Dispersion and rheological properties of emulsions with hydrocolloids
Authors: Dokić, Petar
Sovilj, Verica
Dokić, Ljubica 
Keywords: emulzije;hidrokoloidi;makromolekulami emulgatori;regulatori viskoziteta
Issue Date: 2003
Publisher: Novi Sad: Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet
Novi Sad: Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo
Novi Sad: DOO "Industrijsko bilje"
Journal: Uljarstvo, časopis za industriju biljnih ulja, masti i proteina / Journal of edible oil industry
Abstract: Hidrokoloidi, po svom hemjiskom sastavu polisaharidi, velikih molekulskih masa našli su primenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji je r u značajnoj meri određuju fenomenološke i strukturacione osobine emulzija. Zbog toga ispitivane su osobine emulzija sa raznim hidrokoloidima. Rastvori emulgatora i regulatora viskoziteta na bazi različitih hidrokolida korišćeni su u ovom radu kao kontinualna faza u pripremi emulzije suncokretovog ulja u vodi. Ispitivane su disperzione karakteristike (raspodela veličina učestanosti i srednji prečnik emulgovanih kapi) i unutrašnja struktura emulzija stabilizovanih odabranim emulgatorima (komercijalnog naziva: Tween 80, Danisco, Treconex 12 i Palsgaard 5210) i njihovim smešama. Takođe, ispitivani su reološko ponašanje rastvora hidrokoloida i emulzija. Utvrđen je tip proticanja i pojedine reološke karakteristike. Praćene su promene disperzionih i reoloških veličina u procesu emulgovanja.
URI: https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/32778
ISSN: 0351-9503
Rights: Attribution-NonCommercial 3.0 United States
Appears in Collections:TF Publikacije/Publications

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Disperzione i reoloske osobine emulzija sa hidrokoloidima.pdf198.27 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons