Please use this identifier to cite or link to this item:
https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/32778
Title: | Disperzione i reoloske osobine emulzija sa hidrokoloidima | Other Titles: | Dispersion and rheological properties of emulsions with hydrocolloids | Authors: | Dokić, Petar Sovilj, Verica Dokić, Ljubica |
Keywords: | emulzije;hidrokoloidi;makromolekulami emulgatori;regulatori viskoziteta | Issue Date: | 2003 | Publisher: | Novi Sad: Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet Novi Sad: Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad: DOO "Industrijsko bilje" |
Journal: | Uljarstvo, časopis za industriju biljnih ulja, masti i proteina / Journal of edible oil industry | Abstract: | Hidrokoloidi, po svom hemjiskom sastavu polisaharidi, velikih molekulskih masa našli su primenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji je r u značajnoj meri određuju fenomenološke i strukturacione osobine emulzija. Zbog toga ispitivane su osobine emulzija sa raznim hidrokoloidima. Rastvori emulgatora i regulatora viskoziteta na bazi različitih hidrokolida korišćeni su u ovom radu kao kontinualna faza u pripremi emulzije suncokretovog ulja u vodi. Ispitivane su disperzione karakteristike (raspodela veličina učestanosti i srednji prečnik emulgovanih kapi) i unutrašnja struktura emulzija stabilizovanih odabranim emulgatorima (komercijalnog naziva: Tween 80, Danisco, Treconex 12 i Palsgaard 5210) i njihovim smešama. Takođe, ispitivani su reološko ponašanje rastvora hidrokoloida i emulzija. Utvrđen je tip proticanja i pojedine reološke karakteristike. Praćene su promene disperzionih i reoloških veličina u procesu emulgovanja. | URI: | https://open.uns.ac.rs/handle/123456789/32778 | ISSN: | 0351-9503 | Rights: | Attribution-NonCommercial 3.0 United States |
Appears in Collections: | TF Publikacije/Publications |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Disperzione i reoloske osobine emulzija sa hidrokoloidima.pdf | 198.27 kB | Adobe PDF | View/Open |
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License